click here to find us on Facebook   ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΝΟΜΑΤΩΝ ΕΤΟΥΣ 2023 - GREEK NAME DAYS

  

ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΡΟΣ WEBMASTERS (http σε https) : Στο script του εορτολογίου αλλάξτε από http://www.eortologio.gr/.. σε https://www.actus.gr/..
ATTENTION TO WEBMASTERS (http to https) : At the eortologio script, change from http://www.eortologio.gr/.. to https://www.actus.gr/..
site update 01/01/2023 : α. Αναπροσαρμόστηκαν οι ημερομηνίες των κινητών γιορτών του έτους 2023, β. έχει προστεθεί Google Calendar για το 2023

Home επιλέξτε αρχικό γράμμα ονόματος  right arrow eortologio Α+ Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
επιλέξτε μήνα  right arrow eortologio Ιαν Φεβ Μάρ Απρ Μάι Ιούν Ιούλ Αύγ Σεπ Οκτ Νοέ Δεκ χωρίς γιορτή visit our greek eortologio name days page in English- το εορτολογιο με Λατινικούς χαρακτήρες δηλ. Greeklish in English
βιβλίο επισκεπτών υπολογισμός Πάσχα & κινητών γιορτών μικτά ονόματα οι πηγές μας links διάφορα άρθρα news feed
click here to go to www eortologio gr - rss news feeds page
click here to go to www eortologio gr - rss news feeds page
Google Calendar:
+ Ελληνικά 2023
+ Αγγλικά 2023
site map διαφημιστείτε στο eortologio.gr εικόνες για το site σας προσθέστε το εορτολόγιο στο site σας επικοινωνήστε μαζί μας
Jesus fish sign - Σήμα Ι.Χ.Θ.Υ.Σ.
εγγραφείτε στο newsletter μαςclick for www eortologio gr freebies, igoogle, gadget, my-yahoo, forum, blog - εορτολόγιο freebies
προσθέστε το εορτολόγιο στις σελίδες σας

click for www namedays gr freebies, igoogle, gadget, my-yahoo, forum, blog - namedays freebies
add namedays to your pages

webmaster freebies : Εμφανίστε και εσείς στις σελίδες σας το ποιός γιορτάζει με πάντα επίκαιρη ενημέρωση. Δείτε εδώ για λεπτομέρειες. Η παροχή αυτή είναι δωρεάν χωρίς χρέωση ή άλλη υποχρέωσή σας !!!
O ΚΩΔΙΚΑΣ DELEHAYE, Ο ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΛΟΙΠΟΙ ΚΩΔΙΚΕΣ

Ο κώδικας Delehaye

Η αναφορά στον κωδικα Delehaye αφορά αναφορά στο βιβλίο Synaxarium ecclesiae Constantinopolitanae e codice Sirmondiano (Brussels, 1902) του Βέλγου Ιησουίτη Hippolyte Delehaye (Antwerp August 19, 1859 - Brussels April 1, 1941). Δείτε σχετικά στην wikipedia

Είναι απο τα πλέον πλήρη αρχικά συναξάρια και αποτελεί αναφορά πολλών άλλων μεταγενέστερων.

Απο την έρευνά μας είδαμε οτι σαν Ελλάδα τώρα αρχίζουμε δειλά να ξεκινάμε να εμπλουτίσουμε την βιβλιογραφία μας σε επίπεδο συναξαριστή με πλήρεις βιογραφίες είτε σαν Αποστολική Διακονία είτε σαν εκδόσεις Ινδικτος κλπ.

Παραμένει βέβαια πάντα επίκαιρο το βιβλίο "Εορτολόγιον" - Κων. Πλατανίτη, εκδ.Αποστολική Διακονία και το "Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας" - Μητροπολίτου Σωφρόνιου Ευστρατιάδη, εκδ.Αποστολική Διακονία.

Εμείς στο δικό μας site εκτός απο τα ανωτέρω βιβλία, βασιζόμαστε και στο εξαιρετικό βιβλίο του κου Χρήστου Τσολακίδη "Αγιολόγιο της Ορθοδοξίας".

Μετά την πτώση του κομουνισμού και την ραγδαία εξάπλωση του internet έγιναν ευρέως γνωστά και άλλα νέα ονόματα της Ορθόδοξης Χριστιανοσύνης κυρίως νεομαρτύρων απο Ρωσσία. Αυτό που θα πρέπει άμεσα να γίνει είναι η θέσπιση ενός πανορθόδοξου εορτολογίου ώστε να ξέρουμε ποιός είναι ποιός και με ποιό βίο.

Σαν άμεσο παράδειγμα του προβλήματος αναφέρω το πάρα πολύ προσεγμένο site Pigi Zois όπου περιλαμβάνονται πάρα πολλά δεδομένα Ορθόδοξου "Ελληνικού" εορτολογίου και το εορτολόγιο του Ρωσσικού Πατριαρχείου όπου οι αναφερόμενοι Αγιοι, Οσιοι κλπ ειναι περισσότεροι απο το "δικό μας" εορτολόγιο. Κάτι τέτοιο κανονικά δεν θα έπρεπε να συμβαίνει.

Εαν κάποιος γνωρίζει περισσότερα θα θέλαμε πάρα πολύ να τα μάθουμε. (σημ. συνεχίζει και ποιό κάτω)

Ο Λαυριωτικός κώδικας και οι λοιποί κώδικες

Η μνήμη του ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΦΩΚΑ αυτοκράτορα του Βυζαντίου αναφέρεται μόνο στον Λαυριωτικό Κώδικα Β4 φ.133, όπου υπάρχει και πλήρη Ακολουθία του με Κανόνες. Τι είναι όμως ο Λαυριωτικός κώδικας ?.

Για να μπορέσουμε να βρούμε πληροφορίες για τον κώδικα αυτόν πήγαμε στην Μονή Βλατάδων στην περιοχη του Επταπυργίου Θεσσαλονίκης όπου υπάρχει το Πατριαρχικό Ιδρυμα Πατερικών Μελετών (τηλ.2310-202301) όπου και υπάρχει μια εκτενής βιβλιοθήκη.

Διαπιστώσαμε οτι για πάρα πολλά χρόνια τα χειρόγραφα όλων των μονών του Αγίου Ορους έχουν καταγραφεί, λεξικογραφηθεί και φωτογραφηθεί σε μικροφίλμ και βρίσκονται στην διάθεση του κάθε ένα απο εμάς να τα δούμε και να τα διαβάσουμε (ασπρόμαυρα).

Το βιβλίο στο οποίο υπάρχουν καταγεγραμένα το σύνολο των χειρογράφων κάθε μονής ονομάζεται "κώδικας" και οτι το βιβλίο εγγράφων της Μονής Αγίας Λαύρας είναι ο "Λαυριωτικός Κώδικας", της Μονής Βατοπεδίου ο "Βατοπεδινός κώδικας" κλπ. Στο Ιδρυμα αυτό έχει γίνει μια πραγματικά εκπληκτική δουλειά.

Ζητήσαμε και είδαμε το μικροφίλμ Β4 όπου στην σελίδα 133 υπήρχε η αναφορά για την μνήμη του ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΦΩΚΑ. Θα μπορούσαμε επίσης να ζητήσουμε να μας φωτοτυπίσουν την σελίδα.

Στην αίθουσα της βιβλιοθήκης, ξεφυλλίσαμε το βιβλίο "Κώδικας του Delehaye" έκδοσης 1902 ο οποίος ήταν μεταφρασμένος στα Ελληνικά. Οι Ιησουίτες (Χριστιανοί και αυτοί) έκαναν υπέροχη δουλειά με τους Αγίους της Ανατολής και της Δύσης. Μεθοδικά στον κώδικα Delehaye αναφερεται το συναξάρι κάθε μέρας με τον βίο των τιμούμενων Ορθόδοξων Αγίων.

- το (*) δείχνει κινητή εορτή - δείτε εδώ για επεξήγηση υπολογισμού καθώς και για να επιλέξτε το έτος για να δείτε την νέα ημερομηνία των Ορθόδοξων κινητών εορτών, του Ορθόδοξου Πάσχα και άλλων σταθερών εορτών (Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά κλπ).

- το (1), (2), (3) κλπ δείχνει ότι για το ίδιο όνομα υπάρχουν γιορτές και σε άλλες ημερομηνίες. Δεν έχει καμία σημασία ως προς την σημαντικότητα του Αγίου.

- τα ονόματα που δεν έχουν γνωστή ημερομηνία γιορτής και τα αναφέρουμε σαν "δεν γιορτάζει", σύμφωνα με τα δεδομένα του Ορθόδοξου Εορτολογίου γιορτάζουν των Αγίων Πάντων που είναι κινητή γιορτή. Δείτε εδώ

Το παρόν εορτολόγιο περιλαμβάνει περισσότερα από 3800 Ελληνικά ονόματα και είναι το πληρέστερο Ελληνικό εορτολόγιο που υπάρχει σήμερα στο internet. Από τα ονόματα αυτά : τα 2800 ονόματα (750 πρωτογενή και 2085 παράγωγα και υποκοριστικά τους) σύμφωνα με τους Ορθόδοξους Συναξαριστές έχουν γνωστή ημερομηνία εορτής και τα 980 επιπλέον ονόματα δυστυχώς δεν γιορτάζουν δηλαδή η ημερομηνία γιορτής τους δεν έχει καταχωρηθεί στους Ορθόδοξους Συναξαριστές. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει κάποιος Αγιος ή Αγία που κάποτε έφερε το όνομα αυτό. Η έρευνα συνεχίζεται.

Πολύ σύντομα, σε ξεχωριστή βάση δεδομένων, θα προσθέσουμε επιπλέον 28000 Ελληνικά ονόματα όπως έχουν καταγραφεί μετά από επίπονη και πολύχρονη εργασία από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Σε ξεχωριστό αρχείο έχουμε επίσης περιλάβει 65 ημέρες όπου γιορτάζονται ειδικά γεγονότα όπως πχ. Ημέρα της Μητέρας, Ημέρα του Πατέρα κλπ.

Εάν διαπιστώσετε κάποιο λάθος ή κρίνετε ότι πρέπει να εισάγουμε κάποιο επιπλέον όνομα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε αμέσως μέσω της φόρμας επικοινωνίας.

Τα ονόματα τα έχουμε εισαγάγει με κεφαλαία και με πεζά (τονισμένα αλλά και χωρίς τόνο) ώστε να διευκολύνεται η αποδελτίωσή τους και συνεπώς η αναζήτησή τους από τις μηχανές αναζήτησης. Αλλες λέξεις για αποδελτίωση : εορτολόγιο, εορτολογιο, ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ, γιορτη, γιορτή, ΓΙΟΡΤΗ, εορτή, εορτη, ΕΟΡΤΗ, συναξαριστής, συναξαριστης, συναξάρι, συναξαρι, γιορτάζει, γιορταζει, γιορτεσ, γιορτέσ, ποιός γιορτάζει, πότε γιορτάζει ο/η, ποιος γιορταζει, ποτε γιορταζει ο/η, υπολογισμός, κινητές, γιορτές, κινητες, γιορτες, κινητή, γιορτή, κινητη, γιορτη, κινητών, γιορτών, κινητων, γιορτων, ονομαστική, ονομαστικές, ονομαστικη, ονομαστικες, ονομαστικών, ονομαστικων, Πάσχα, Πασχα, αργίες, αργιες, greek namedays, name day, pote giortazo, pote giortazei, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021, 2022, 2023

Θέλουμε να έχετε υπ'όψη ότι (χωρίς χρέωσή σας ή άλλη υποχρέωσή σας) μπορείτε και εσείς αυτόματα να εμφανίζετε στις σελίδες σας το ποιός γιορτάζει με πάντα επίκαιρη ενημέρωση. Για την επιλογή εμφάνισης στο site σας (χρώματα κλπ) δείτε εδώ !!!

Αγγελον ειρήνης, πιστόν οδηγόν, φύλακα των ψυχών και των σωμάτων ημών παρά του Κυρίου αιτησώμεθα


Copyright © www.eortologio.gr All Rights Reserved.

εγγραφείτε στο newsletter μας

λέξεις για αποδελτίωση : εορτολόγιο, εορτολογιο, ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ, γιορτη, γιορτή, ΓΙΟΡΤΗ, εορτή, εορτη, ΕΟΡΤΗ, συναξαριστής, συναξαριστης, συναξάρι, συναξαρι, γιορτάζει, γιορταζει, γιορτεσ, γιορτέσ, ποιός γιορτάζει, πότε γιορτάζει ο/η, ποιος γιορταζει, ποτε γιορταζει ο/η, υπολογισμός, κινητές, γιορτές, κινητες, γιορτες, κινητή, γιορτή, κινητη, γιορτη, κινητών, γιορτών, κινητων, γιορτων, ονομαστική, ονομαστικές, ονομαστικη, ονομαστικες, ονομαστικών, ονομαστικων, Πάσχα, Πασχα, αργίες, αργιες, greek namedays, name day, pote giortazo, pote giortazei, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018

click here to go to www eortologio gr - εορτολόγιο home page

Ορθόδοξη Χριστιανοσύνη.com

Valid HTML 4.01 Transitional